Bedankt voor je stem!

27

Stemmen

PLAN #83
’Makers in de Klas’
— Willem-Jan Swiebel

Omschrijving

Zeg nou zelf: wie zou er niet zijn eigen ontwerp willen lasersnijden of een beeld van zichzelf willen printen op een 3D printer? Klinkt toch een stuk leuker dan een stopcontact aansluiten of niet?

Makers in de klas biedt scholen en leerlingen toegang tot gespecialiseerde vakdocenten die werken met de laatste technische middelen. Middels modules die tussen de docenten gedeeld worden is het voor scholen mogelijk om te experimenten met lesmateriaal aanvullend op of zelfs vervangend voor de methode. Makers in de klas ontwikkelt de inhoudelijke modules en kan ze aanbieden tegen gelijke kosten aan de scholen door efficiënte en effectieve inzet van docent en middelen. Scholen hoeven hierdoor niet continu te investeren in nieuwe gereedschappen en materialen en kunnen wel hun leerlingen laten kennis maken met ambachten van nu en techniek van de toekomst.

Stel je voor: Vijf vakdocenten van verschillende vakken werken in een coöperatie samen. Op dinsdag gaat een docent naar de Rietlanden om daar de derde les van de module app-bouwen voor groep 7 te geven. Twee anderen gaan naar Het Calvijn om een lasworkshop te geven die hoort bij de module oriëntatie in techniek voor de tweede klas. Weer een ander geeft met huis-tuin-en keukenmiddelen technieklessen bij Montessorischool De Eilanden. De vijfde heeft net een meerdaagse workshop beeldhouwen met hout gegeven in Zuidoost. 's Middags komen ze weer bij elkaar om verder te ontwikkelen en een klas van het 4e gymnasium te ontvangen voor hun module hergebruik.

Initiatiefnemers

Makers in de klas bestaat uit: - Jasper Kooper (voorzitter bestuur) - enthousiast en gedreven in educatie. Productontwikkelaar, onderwijsontwikkelaar (o.a. voor De Vakcollege Groep, CMNE De Rollen, HvA), kunstenaar, eerstegraads docent. - Bas van der Tang - Gedreven vakdocent beeldende vakken met tien jaar werkervaring in de klas die meent dat 21st century skills inhouden dat je daadwerkelijk zelf wat kan maken op ambachtelijke en/of kunstzinnige wijze en niet alleen bedienen. - Willem-Jan Swiebel - is overtuigd dat iedereen nieuwe dingen kan en wil leren. Hij is zelf naast IT-consultant al meubelmaker en ontdekt nu micro-elektronica.

Daarnaast wordt gewerkt met een groeiend team van parttime en in de toekomst fulltime docenten als leden van de coöperatie.