Bedankt voor je stem!

30

Stemmen

PLAN #35
’Opus’
— Esmé van der Ley

Omschrijving

Dit schoolplan is voortgekomen vanuit het beste idee project van Altra. Het idee is ontstaan vanuit een wens die wij bij leerlingen op school heb gehoord en zelf als coach hebben ervaren. Het gaat om passend onderwijs voor leerlingen die tussen wal en schip vallen. Jongeren die net als vele andere kinderen grote toekomstdromen hebben en vooral als ‘normaal’ gezien willen worden. Vaak krijgen zij te horen dat het onderwijs gaat stoppen en dat zij naar een arbeidstraject geleid zullen worden. Dit ervaren zij regelmatig als een enorme teleurstelling. Het voldoet niet aan hun wensen en ook niet aan de behoefte.

Deze Jongeren verliezen hun grip op onderwijs ( omdat zij tussen praktijk / regulier vmbo-b/mbo1/arbeid vallen). Geen PRO maar ook geen regulier verder is de stap naar arbeid is nog té groot. Hierdoor verdwijnt de grip op hun perspectief. Het ontbreekt deze leerlingen aan een goede basis (v+c, kennis, zorg) om te beginnen aan arbeid ook zijn zij veelal nog jong om de juiste houding te hebben voor arbeid

Initiatiefnemers

Ik ben Esmé van der Ley en werk sinds 2011 als coach/MBO coördinator bij School2Care. School2Care is een 12-uurs voorziening voor jongeren in Amsterdam met ernstige gedragsproblemen en veelvuldig schoolverzuim. Het zijn allemaal jongeren die vastlopen binnen onderwijs, gezin en vrije tijd. School2Care is gestart door onderwijs en jeugdzorg in Amsterdam. Samen helpen ze deze jongeren met ernstige problemen weer op weg. Met de aanpak van School2Care kan een jongere thuis blijven wonen. School2Care is een laatste kans voor jongeren om weer aan te sluiten bij het onderwijs.

Samen met mijn Collega's Noortje van Dalen (IB-er/Coach) en Janet Schut (Algemeen Directrice) heb ik dit idee uitgewerkt tot het plan dat ik nu heb ingediend.