Bedankt voor je stem!

29

Stemmen

PLAN #66
’Ga voor nieuwsgierigheid, kies jouw pad en volg jouw interesses.’
— Evi van Tiel

Omschrijving

Sta in het leven en jaag jouw nieuwsgierigheid na.

Onze nieuwe school is een middelbare school waar jij kan leren wat aansluit bij jouw interesses en opleidingsniveau. Onze nieuwe school maakt leren persoonlijk en bereidt je voor op een altijd veranderende toekomst.

Vier thema’s staan centraal bij Onze nieuwe school:

• Binnen = buiten

Onze nieuwe school is verweven met de omgeving. Je verkrijgt kennis en vaardigheden door buiten de school te stappen of door buiten binnen te ontmoeten. Onze nieuwe school heeft kijkdagen, excursies en stages. Je voelt, proeft, ervaart en doet, zodat jij leert wie je bent en wat je nou echt wil. Krijg les van mensen uit de praktijk in een echt lab of tijdens een rondje Schiphol. Krijg op school les van bijvoorbeeld een bedrijfsleider. Laat hem jou maar eens uitleggen waarom die economische schema’s er zijn en wat je ermee kan. Doe een Q&A met een fysiotherapeut of voel je ondernemer in onze eigen winkel, fietsmakerij en ons eigen restaurant.

• In het leven staan

Het leven van nu en de toekomst draait om jou. Jij leert hoe je jezelf het beste in optimale conditie kan houden vanbinnen en vanbuiten. Kies zelf jouw mix uit sport, eten & koken, mindfulness, yoga en filosofie. Ervaren staat voorop bij deze onderwerpen. Zoek meer verdieping door te kiezen voor beeldende vormgeving of de geschiedenis van het Boeddhisme.

• Toekomstgericht zijn

Onze nieuwe school is dynamisch en toekomstgericht. Ze kijkt waar de maatschappij naartoe beweegt en biedt jou de mogelijkheid mee te bewegen. Ons aanbod past zich aan op de toekomst. Dat betekent voor nu dat de vakken programmeren en de Chinese taal en cultuur gevold kunnen worden. Het kan zijn dat volgend jaar robotica erbij zit. Deze vakken worden op een nieuwe wijze gegeven. Je gaat projectmatig aan de slag. Maak bijvoorbeeld een Chinees prentenboek of programmeer een 3Dprinter.

• Contextrijk leren

Onze nieuwe school laat jou je weg bewandelen. Jij maakt onder begeleiding jouw weekindeling die bij jouw interesses en ontwikkeling past. Je kiest uit thema’s en projectgroepen. Zo leer je bijvoorbeeld een maand lang Engels en economie via de context entertainment of actualiteit. In projectgroepen maak je bijvoorbeeld samen met andere leerlingen het sterrenstelsel na, laat je het draaien en geef je in het Frans informatie over de planeten. Is de ene context of dat ene project te makkelijk of nog te lastig? Dat is geen probleem, dan kies je of bepaal je met jouw begeleider een ander niveau.

Onze nieuwe school zet een stap naar het voorbereiden op het leven na school; het zet jou midden in de maatschappij.

Initiatiefnemers

Dit plan is opgezet samen met CEO Jayani Masthoff en learning designers Diana Veerman en Suzanne Broekman van Danaë onderwijsinnovatie. Zelf ben ik learning developer bij Danaë onderwijsinnovatie.

Wij zijn gedreven door het zoeken naar oplossingen. Wij denken vanuit pedagogiek en ontwikkelen daarop gebaseerd de content.

We willen dat iedereen kan worden wie hij is en zich daarnaartoe kan ontwikkelen. Wij geloven dat dit kan door onze nieuwe leerlingen midden in de maatschappij te plaatsen en ze stil te laten staan bij wie ze zijn, bij wie ze aan het worden zijn, bij de keuzes die ze hebben en bij de ontwikkelingen die nodig zijn. Een school kan hier zo goed mogelijk op aansluiten.